První dny novorozence v porodnici

24.04.2012 17:14

Novorozenec a průběh dnů

Novorozenec

KLASIFIKACE NOVOROZENCE

Novorozence dělíme podle délky gestace a podle vztahu porodní hmotnosti ke gestačnímu věku.

Podle délky gestace třídíme novorozence na:

• Předčasně narozené (gestační věk pod 38 týdnů)

• Narozené v termínu (gestační věk mezi 38. až 42. týdnem)

• Přenášené (gestační věk nad 42 týdnů)

Děti, které se narodí před 38. týdnem tvoří největší část nízké porodní hmotnosti. V závislosti na porodní hmotnosti a gestačním věku se dělí do 4 skupin:

• Do 28. týdne gestačního věku od 500 do 999 g jsou to extrémně nezralí

• Do 32. týdne gestačního věku od 1000 do 1499 g jsou to velmi nezralí

• Do 34. týdne gestačního věku od 1500 do 1999 jsou to středně nezralí

• Do 38. týdne gestačního věku od 2000 do 2499 jsou to lehce nezralí

FYZIOLOGICKÝ NOVOROZENEC

• Váží v průměru 3500 g a měří 50 cm, poporodní úbytek hmotnosti je v průměru 10-15% a dosahuje maxima okolo 3. dne

• Jeho všechny orgány jsou plně funkční, přizpůsobí se bez problémů samostatnému životu ve vnějším prostředí

• Má dobře vyvinutý tukový polštář, udrží si tělesnou teplotu v konečníku 36,8°C (+/ -2)

• Jeho kůže má růžovou barvu a je krytá mázkem, což je bílý sekret mazových žláz, který je složený z tuku, mastných kyselin a oloupaných buněk epidermis)

• Po narození začne spontánně dýchat (dechová frekvence 40 dechů za minutu)

• Jeho srdeční akce se pohybuje okolo 130 / min.

• Na nose jsou patrné žlutobělavé tečky (milia), retenční cystičky mazových žláz

• Na koření nosu, víčkách a v záhlaví jsou znatelné teleangiektázie – lokalizované nahromadění rozšířených drobných krevních cév, které lze pozorovat na kůži či sliznici

• Na zádech a ramenou mohou být zbytky lanuga – jemného plodového chmýří

• Nehty novorozence přesahují konce špiček prstů

• Vlasy, řasy a obočí jsou vyvinuté

• U chlapců jsou sestouplá varlata v šourku a u dívek velké stydké pysky zakrývají malé

• Jsou dobře vyvinuté prsní areoly, rýhování plosek nohou je patrné po celé ploše

• Ušní boltce mají dobře vyvinutou chrupavku

• Velká fontanela je otevřená, u některých donošených novorozenců může být otevřená i malá, aniž by se jednalo o patologii

ZAŽÍVACÍ SYSTÉM

Činnost žaludku a střev je zahájena obvykle po 12 – 24 hodinách vylučováním mekonia ( též smolka, 1. stolice, je to vazká, zelenočerná hmota obsahující zbytky buněk ze spolykané plodové vody). Později novorozenec vylučuje 4-5krát denně tzv. přechodné stolice, a dále žlutozelené, kysele páchnoucí mléčné stolice, které jsou ovlivněny časným osídlením střeva lactobacilem. Stolice kojeného dítěte bývá přirovnávána k míchaným vajíčkům, uměle živené děti mají stolici formovanější

VYLUČOVÁNÍ MOČI

Poprvé dítě močí do 24-48 hodin po narození. V prvních 2-3 dnech můžete najít na počůrané plence skvrny cihlové barvy, jejich vylučování je v této době úplně normální, je způsobeno soli kyseliny močové. S narůstajícím příjmem mateřského mléka se množství moči bude zvyšovat. Později bude děťátko močit prakticky při každém krmení. Pokud má alespoň 6 mokrých plen za den, je to známka toho, že má Vaše miminko dostatek tekutin a vše je v naprostém pořádku.

Po porodu bývá běžným jevem ublinkávání plodové vody.

NOVOROZENECKÁ ŽLOUTENKA

Fyziologická žloutenka novorozence bývá patrná 2.-3. den po narození, vyskytuje se až u 50% donošených novorozenců. Vzniká rozpadem červených krvinek ze kterých se uvolňuje krevní barvivo, Projeví se žlutým zbarvením kůže a očního bělma. Novorozenec bývá unavenější, línější při pití. Časté neomezované kojení je mimo jiné prevencí žloutenky.

Pokud je potřebná léčba žloutenky, využívá se buď denní světlo nebo fototerapie (modré světlo, které rozkládá krevní barvivo). Miminko při ní leží v inkubátoru s páskou přes oči, jinak je celé nahé. Fototerapie se přerušuje jen po dobu krmení dítěte. Viditelná žloutenka během fototerapie mizí. Bilirubin nesmí překročit určitou kritickou hranici, proto jsou nutné jeho kontroly krevním odběrem. V nejvážnějších případech je nutné provést tzv. výměnnou transfuzi krve

FOTOTERAPIE

Žloutenka kojeného dítěte se vyskytuje po 3. dnu života a maximální hodnota se objevuje ke konci 2. týdne a spontánně ustupuje během 1-4 měsíců. Kojení rozhodně nepřerušujte, to se doporučuje pouze při vysokých hladinách bilirubinu a to na 12-48 hodin, kdy se dítě dokrmováno odstříkaným mateřským mlékem ohřátým na 56C po dobu 15 minut. Mléko se pak podává lžičkou nebo stříkačkou. Při nutnosti úplného vysazení mateřského mléka je dítě dokrmováno hypoalergenním mlékem po dobu, kdy nebudete kojit. Po přerušení kojení začne bilirubinemie klesat. Poté můžete v kojení opět pokračovat, ale hladina bilirubinu by se měla stále kontrolovat.

HMOTNOSTNÍ ÚBYTEK

Je způsoben odchodem smolky, moči, ztrátou mázku, zaschnutím pupečníkového pahýlu a ztrátou tělesné vody. Nejvíce je patrný během prvních 3 dnů. Ztráta hmotnosti 5-10% je fyziologická. Porodní hmotnost by mělo dítě dosáhnout zpět kolem 10 dne života. Týdenní přírůstek váhy se pohybuje kolem 100-250 g. Uměle živené děti přibývají na váze více.

Váhová křivka:

Růst je dobré sledovat nikoliv v číslech, ale na vypracovaných grafech. Sleduje se obvod hlavy, délka a hmotnost. Kojené děti v prvních 2-3 měsících rostou rychleji do délky, než přibývají na váze. V 6 měsících zdvojnásobí a 1 roce ztrojnásobí svou váhu. V období tzv. růstového spurtu (zrychlení) ve 3. a 6. týdnu a ve 3. a 6. měsíci života, vyžaduje dítě častější kojení.

HORMONÁLNÍ REAKCE

Kolem 4. dne se u dětí může vyskytnout zduření prsu a u děvčátek i hlenový výtok nebo slabé krvácení z rodidel, což je reakce na pokles mateřských hormonů v krvi novorozence po oddělení dítěte od matky. Je to jev přechodný a sám vymizí.

KŮŽE

Na kůži miminka se během 4 týdnů objevuje řada kožních projevů, které jsou zcela normální. Mezi nejčastější patří potničky (miliaria), které jsou způsobeny retencí (zadržením) potu a následným prasknutím potních vývodů. Na pokožce miminka se také mohou objevit červené puchýřky, nejčastěji v plenkové oblasti, na hlavě, krku nebo obličeji. Za normální se považuje i loupání kůže, zejména na dlaních nebo chodidlech. U novorozenců se může objevit i přechodná vyrážka po požití některých nápojů nebo jídel kojící matkou (aromatické ovoce, džusy,…). Je nutné si uvědomit, že kůže Vašeho miminka je velice citlivá, proto je důležité pečlivě vybírat kosmetiku pro novorozence i prací prášky .

 

Zpět